14. srpna 2016

Měsíc s hvězdičkami-recept na vanočni cukrovi

Připravíme si: 800 g hladké mouky., 280 g moučkového cukru., 120 g tuku., 200 g medu., 4 vejce., 4 lžíce kakaa., 2 lžičky mletého koření (anýz., hřebíček., zázvor., tymián., nové koření badyán., skořice) ., lžičku jedlé sody., tuk na plech a hladkou mouku na vál., vejce na potření., pár kapek cukrářského žlutého barviva., fólii
na cukrovou polevu – 200 g moučkového cukru., 2 – 3 lžíce citronové šťávy., 80 g čokolády na vaření., 2 lžíce medu na přilepení hvězdiček.,
Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme moučkový cukr, kakao, jedlou sodu a posypeme mletým kořením. Zahřejeme med uprostřed mouky vytvoříme důlek, do něj dáme med, změklý tuk a rozklepneme čtyři vejce. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je fólií a dáme alespoň na 24 hodin odležet do chladničky., na pomoučeném vále rozválíme těsto asi na 8 mm vysoký plát a nožem z něho vykrojíme tvar měsíce o výšce asi 35 – 40 cm. Ze zbylého těsta formičkami vykrájíme 24 hvězdiček. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vejce rozšleháme s několika kapkami cukrářského barviva. Vykrojený měsíc i hvězdičky dáme na plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečené necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Prosátý cukr nejprve utřeme s citronovou šťávou, potom přidáme 2 lžíce vroucí vody a třeme do zhoustnutí. Touto polevou potřeme hvězdičky a necháme dobře zaschnout. V kastrůlku rozehřejeme čokoládu a tenkým štětečkem napíšeme na hvězdičky číslice od 1 do 24. nakonec přilepíme hvězdičky medem na měsíc a necháme ztuhnout.
Doba přípravy cca 3 hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat