7. srpna 2016

Vánočka od mámí

Na vánočku – ¼ l mléka., 40 g droždí., 100 g cukru krupice., 500 g polohrubé mouky., ½ lžičky soli., 3 žloutky., kůra ze ¼ chemicky neošetřeného citronu., muškátový oříšek., 120 g tuku Hera., 60 g rozinek., hladká mouka na posypání válu a těsta., bílek na potření., žloutek., lžička mléka., 30 g loupaných mandlí., moučkový cukr na posypání.,
Kvásek připravíme ze 2 lžic vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahá tuk a těsto opatrně zaděláváme, přiléváme zbytek vlažného mléka. Nejprve je těsto řídké, dalším zpracováním houstne. Když je těsto hladké a lesklé, vyklopíme je na pomoučený vál a zpracováváme, až se nechytá válu. Tuhé těsto dáme do mísy vysypané moukou, vršek poprášíme, zakryjeme ubrouskem a dáme do tepla vykynout. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Na plech dáme papír na pečení. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na 8 stejných dílů, z nichž vyválíme prameny. Spodní díl upleteme ze 4 pramenů, položíme na plech (střed trochu promáčkneme) a potřeme rozšlehaným bílkem. Přiložíme střední díl pletený ze 3 pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku 2 prameny, které stočíme a položíme navrch vánočky. Nedopletené konce podsuneme pod ni. Vánočku necháme ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlemi. Aby se vánočka nesesunula, vpíchneme do ní 2 špejle, dosahující až na plech. Vánočku dáme do trouby předehřáté na 190° C, asi po 10 minutách zmírníme na 175° C a dopečeme. Začne-li se vršek vánočky barvit dočervena, přikryjeme ji alobalem. Pečeme 45 – 50 minut a špejlí zkoušíme, zda je těsto propečené. Vychladlou vánočku pocukrujeme.
Příprava asi 75 minut (bez kynutí)., vánočka asi 3920 kcal., 85 g bílkovin., 147 g tuků., 562 sacharidů.


Žádné komentáře:

Okomentovat