12. srpna 2016

Babiččin Velikonoční mazanec

4 šálky mouky, 1 šálek ohřátého mléka, 3 vejce, lehce rozšlehaná, 1 kostka droždí (42 g), 1/2 šálku rozpuštěného másla, 3 PL cukru, 2 KL cukru, 1 KL soli, 3-4 kapky žlutého potravinářského barviva;
Náplň - 280 ml kysané smetany, 1 KL kukuřičného škrobu, 4 PL cukru, 1 šálek smetanového sýra (žervé, lučina) 2 KL vanilky nebo citrónového aroma.
Jiná náplň - 300 g mletých vlašských ořechů, 1 šálek mléka, 3/4 šálku rumu, vanilka
Mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné. V misce rozdrobíme čerstvé droždí. Přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžíce mléka, rozmícháme a postavíme stranou. Do velké zadělávací mísy nasypeme 4 šálky mouky. Do vlažného mléka zašleháme 3 lžíce cukru, lžičku soli, rozpuštěné máslo, lehce rozšlehaná vejce a libovolné množství žlutého potravinářského barviva. Přilijeme vzešlý kvásek. Šlehačem vše důkladně promícháme a přelijeme k mouce. Vařečkou promícháváme tak dlouho, až se řádně mouka spojí s mléčnou směsí. Potom těsto propracováváme rukama asi 5 minut nebo do té doby, až se nám nelepí na ruce. Překryjeme ho čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout do zdvojnásobení objemu. Poté těsto srazíme pěstí a hněteme další dvě minuty. Opět necháme přikryté vykynout. Vykynuté těsto rozválíme a naplníme ho připravenou náplní. Těsto zavineme jako roládu, přendáme do vymazané chlebíčkové formy, necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a poté pečeme asi 45 minut. Z formy ji vyndáme hned, jak je upečena, přendáme na utěrku a necháme vystydnout. Troubu předehřejeme na 180 °C
Příprava sýrové náplně - Vidličkou krémový sýr dobře rozmačkáme. Přidáme škrob, žloutek a dobře promícháme. Přidáme postupně jednu nebo dvě lžíce smetany. Rychle zpracujeme a důkladně promícháme. Přidáme 4 lžíce cukru apříchutě.
Příprava ořechové náplně - V teplém mléce s vanilkou rozpustíme cukr (na sporáku). Když se cukr rozpustí, přidáme za stálého míchání ořechy. Po několika minutách varu, až směs zhoustne, ji odstavíme z ohně a přidáme rum. Po vychladnutí natřeme náplň na rozválené těsto. 

Žádné komentáře:

Okomentovat