380 g polohrubé mouky (část mouky můžeme nahradit celozrnnou pšeničnou moukou), 15 g droždí., 100 g másla nebo rostlinného tuku., 2 PL pískového cukru., asi 1/8 l mléka., 2 žloutky., PL rumu., tuk na vymazání formy
náplň: 2 PL másla nebo rostlinného tuku., 2 bílky., 100 g pískového cukru., 120 g jader lískových oříšků
Mouku prosijeme do misky, přidáme rozdrobené droždí, rozehřátý tuk, cukr, vlažné mléko rozšlehané se žloutky, rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru čtverce tak, aby bylo dlouhé jako obvod bábovkové formy. Potřeme je rozehřátým máslem a poklademe oříškovou náplní. Těsto volně stočíme a vložíme do tukem vymazané formy. Konce těsta přitlačíme k sobě, formu vložíme do trouby a pečeme dozlatova. Upečenou bábovku necháme trochu vychladnout, vyklopíme ji a pocukrujeme.
Příprava náplně: Z bílků našleháme pevný sníh, vešleháme cukr, mleté nebo jemně nastrouhané oříšky a citronovou šťávu.
Žádné komentáře:
Okomentovat