18. srpna 2016

Vánoční lodičky

Křehké těsto: 175 g másla nebo margarínu., 100 g moučkového cukru., balíček vanilínového cukru., ½ lahvičky rumového aroma., špetka mleté skořice., bílek., 200 g hladké mouky., 25 g kakaového prášku., špetka kypřicího prášku., 125 g neloupaných rozemletých mandlí., našlehaný bílek., oloupané půlené mandle
Ručním šlehačem našleháme máslo nebo margarín do pěny. Postupně přidáváme cukr, vanilínový cukr, rumové aroma a skořici. Šleháme tak dlouho, než vznikne kompaktní hmota. Poté vmícháme bílek (asi ½ minuty). Mouku s kakaem a kypřicí prášek do pečiva smícháme, prosijeme a po částech zašleháváme. Nakonec do těsta přimícháme mandle. Z těsta tvoříme dlouhé válečky, které krájíme asi 4 cm dlouhé válečky, které krájíme asi 4 cm dlouhé a na koncích je tvarujeme do špičky. Pokládáme na namaštěný, pečícím papírem vyložený plech. Do každé lodičky zatlačíme bílkem potřenou půlku mandle. Po upečení sejmeme z plechu a necháme vystydnout.
Elektrická trouba – cca 200° C (předehřátá)., horkovzdušná trouba – cca 180° C (předehřátá)., plynová trouba – cca stupeň 4 (předehřátá)., doba pečení – asi 10 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat