Na zhruba 50 kousků si připravíme: Na těsto – 400 g hladké mouky., 250 g ztuženého tuku., vejce., 10 lžic piva., sůl.,
Na náplň – 5 vajec., 50 g másla., lžíci hořčice., 50 g tatarské omáčky., žervé., sůl.,
Na ozdobení – svazek ředkviček., lžičku celého červeného pepře., snítku celerové natě., snítku kadeřavé petrželky
Mouku prosijeme na vál, přidáme změklý ztužený tuk, vejce, pivo a špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce krátce odležet. Těsto vtlačujeme těsně do formiček ve tvaru košíčků. Naplněné formičky potom rozložíme na plech a v předehřáté troubě (elektrický sporák 180° C., plyn stupeň 2) pečeme 20 – 30 minut. Ještě teplé košíčky opatrně vyklopíme. Na náplň uvaříme vejce natvrdo. Zchladíme je studenou, oloupeme a vyjmeme žloutky. Ty nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou, přidáme máslo, tatarskou omáčku a žervé. Utřeme do pěny a dochutíme solí a hořčicí. Bílky nahrubo nastrouháme a odložíme na ozdobení. Ředkvičky nakrájíme. Pomocí zdobícího sáčku nastříkáme do košíčků žloutkovou náplň. Ozdobíme ředkvičkami, zelenými bylinkami, červeným pepřem a nakonec posypeme strouhaným bílkem.
Doba přípravy asi 1 hodina., porce zhruba 370 kJ/ 90 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat