19. srpna 2016

Beskydská zelňačka

Pro 4 osoby si připravíme: 500 g kyselého zelí., sůl., 10 g drceného kmínu., 3 větší syrové brambory., 5 stroužků česneku., 10 g papriky., 50 g slaniny., 100 g párků či klobásy., asi 10 g cukru., kostku masoxu., svazek pažitky či petrželky.,
Kyselé zelí dobře propláchneme pod tekoucí vodou a zalijeme přibližně litrem vody. Přidáme jednou z oloupaných a omytých brambor nastrouhanou na jemném křenovém struhadle, sůl, kmín a vaříme asi půl hodiny. Potom přidáme dvě zbylé brambory nakrájené na kostky a uvařené v osolené vodě zvlášť téměř doměkka. Jeli polévka moc kyselá, přimícháme podle chuti cukr. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme vyškvařit. Přidáme na kolečka nakrájené párky, opečeme dočervena, zasypeme paprikou, zamícháme a sejmeme z plotýnky. Vše pak vmícháme spolu s kostkou masoxu do uvařeného zelí s bramborami a ještě přibližně šest minut za častého míchání povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a před podáváním ozdobíme nasekanou natí.
Doba přípravy přibližně hodina., porce asi 1005 kJ / 240 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat