20. srpna 2016

Gratinované steaky

Pro 4 osoby si připravíme – 400 g mrkve., 400 g cukety., sůl., pepř., majoránku., 200 g žampionů., 100 g oliv s papričkou., 8 rajčat (i z konzervy)., 4 lžíce smetanového sýra (lučina, žervé aj.)., 2 žloutky., sladkou papriku., 4 hovězí steaky (přibližně po 200 g)., 2 lžíce tuku na smažení., 2 cibule., 2 lžíce vermutu., 400 ml hovězího vývaru., lžíci jíšky., ½ svazku petrželky., 40 g másla nebo rostlinného tuku.,
Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme podélně na proužky. Cuketu oloupeme a pokrájíme na plátky. Obojí vložíme do vroucí osolené vody a necháme povařit zhruba 2 minuty. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Olivy nakrájíme na kolečka, rajčata oloupeme a nasekáme na kousky. Smícháme je se žloutkem a sýrem, přidáme sůl, papriku a nakrájené houby. Rozpálíme tuk a steaky na něm osmahneme (z každé strany 3 minuty). Osolíme, opepříme a vyjmeme z pánve. Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a zpěníme na tuku, který zbyl po masu. Přidáme vermut a hovězí vývar, přimícháme jíšku a povaříme. Pak dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Steaky přendáme do kastrůlku. Pokryjeme je sýrovým krémem a zapékáme v troubě (elektrický sporák 225° C., plyn stupeň 4) asi 4 minuty. Opereme a nasekáme petrželku a orestujeme ji spolu s mrkví a cuketou na másle. Maso rozdělíme na talíře a obložíme zeleninou. Podáváme s rýží.
Doba přípravy přibližně ¾ hodiny., porce má asi 2430 kJ / 580 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat