14. srpna 2016

Jemné lanýže

Na 20 kousků si připravíme: 275 g hořké čokolády., 40 g másla., 250 ml smetany ke šlehání., 45 ml likéru., 100 g nasekaných lískových oříšků., fólii., pečicí papír., papírové košíčky.,
Čokoládu nasekáme na kousky. Máslo rozkrájíme také na kousky. Smetanu vlijeme do kastrolu a přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme čokoládu. Směs mícháme do rozpuštění čokolády. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Nakonec vmícháme likér, whisky či brandy. Přelijeme do misky a cháme zchladnout. Potom překryjeme fólií a uložíme do chladničky na 4 hodiny. Plech vyložíme pečícím papírem. Kulatým vykrajovátkem tvoříme kuličky o průměru 2 cm, které pokládáme na plech. Vykrajovátko občas namočíme ve studené vodě, abychom zabránili přilepení čokolády. Lískové oříšky přesypeme do misky a kuličky v nich obalujeme. Vrátíme je zpět na plech a necháme znovu chladit. Před podáváním každý bonbon vložíme do papírového košíčku. Lanýže nemusí mít bezpochybně kulatý tvar.
Doba přípravy cca 35 minut., kousek cca 730 kJ / 175 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat