14. srpna 2016

Mandlové keksy

Na 30 kousků si připravíme: 130 g neloupaných mandlí., 120 g celozrnné pšeničné mouky., zarovnanou lžičku prášku do pečiva., 20 g kakaa., lžičku perníkového koření., 80 g studeného másla nebo rostlinného tuku., vejce., 60 g moučkového cukru., mouku na pomoučení válu., 30 g mandlových lupínků., pečicí papír.,
Neloupané mandle najemno rozemeleme. Mouku a prášek do pečiva prosijeme a smícháme s kakaovým práškem, cukrem, perníkovým kořením a mandlemi. Rozdrobíme kousky tuku, přidáme rozšlehané vejce a vše zpracujeme ručním elektrickým hnětačem. Potom těsto ještě propracujeme rukama. Přikryjeme a uložíme nejméně na hodinu do chladničky. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta placku (asi 30 x 30 cm) zhruba 4 mm tlustou. Rádýlkem vykrajujeme stejně velké keksy (asi 5 x 6 cm) a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Keksy posypeme mandlovými lupínky a ty mírně přitiskneme. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 12 – 15 minut. Necháme vychladnout.
Doba přípravy cca 45 minut., kousek cca 580 kJ / 140 kcal.
Tip: Mandlové lupínky koupíme před Vánocemi už hotové. Sypání si zjednodušíme pomocí kornoutu z tvrdšího papíru s odstřihnutou špičkou – lupínky (či jiné přísady) se zbytečně nerozsypou kolem dokola na plech.

Žádné komentáře:

Okomentovat