18. srpna 2016

Jesličky a figurky z perníkového těsta

Na asi 12 postaviček a oveček si připravíme (těsto 1): 60 g moučkového cukru., větší vejce., lžící medu (rozehřátého ve vodní lázni)., lžíci oleje., lžičku perníkového koření., 200 g hladké mouky
Na chaloupku., stromečky a podstavce (těsto 2): přísady jsou stejné jako u prvního těsta., ale mouky je 180 g., ¼ lžičky jedlé sody
Na ozdobení: vejce., lžičku rozpuštěného karamelu., cukrovou polevu v prášku
Těsto na figurky (1): Do misky dáme cukr, rozklepneme vejce a dobře utřeme, aby nezůstaly hrudky. Přidáme tekutý med, olej, jemně umleté koření a vyšleháme. Přidáme asi polovinu mouky a v míse promícháme. Když je těsto v míse husté tak, že je v ní dále nemůžeme zpracovávat, dáme je na vál a se zbylou moukou uhněteme na tužší těsto. Není-li stále dost tuhé, přidáme ještě trochu mouky. Těsto na chaloupku, stromečky a kolečka pod postavičky (2) připravíme ze stejného množství přísad, do těsta vpracujeme opět polovinu mouky a přidáme ¼ lžičky jedlé sody. Při hnětení těsta na vále přidáme druhou polovinu mouky. Těsto, které vznikne, má být řidší (jako bramborové). Obě těsta potom dáme do mikrotenových sáčků, označíme si je čísly a necháme v chladničce přibližně 3 – 4 dny rozležet. Nejprve si z těsta (2) upečeme patnáct malých koleček na podstavce (o průměru asi 2 cm). Do ještě teplých koleček zapícháme do středu párátka (tři kolečka zatím necháme bez párátek – budou pro stromečky). Párátka můžeme trochu, obalit alobalem – těsto pak na nich lépe drží. Na tyto podstavce vytvarujeme z prvního těsta postavičky, které necháme sušit 2 dny při pokojové teplotě. Pak je velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě pečeme – spíše sušíme a to nejprve 5 – 10 minut. Potom je vyjmeme, necháme vychladnout a postup opakujeme (figurky na plechu stojí – pokud se během pečení poněkud deformují, tak je teplé opatrně narovnáváme). Nakonec ještě horké postavičky potřeme vajíčkem rozšlehaným s karamelem. Ze zbylého těsta (2) vykrojíme ostrým nožem – lze je také stříhat nůžkami – stromečky a chaloupku. Do stromečků zapíchneme polovinu párátka (abychom je pak mohli spojit s podstavcem) a vše upečeme. Ozdobíme cukrovou polevou, kterou připravíme podle návodu na obalu. Cukrový „sníh“ můžeme udělat i na podstavce.


Žádné komentáře:

Okomentovat