18. srpna 2016

Oříškový chlebíček

Na 18 plátků si připravíme: 250 g sušených meruněk., 250 g sušených fíků., 125 g rozinek., 150 g lískových oříšků., 5 lžic tekutého medu., 2 lžíce rumu., lžičku mleté skořice., ½ lžičky drceného hřebíčku., 250 g polohrubé mouky., 7 g sušeného droždí., špetku soli., 30 g měkkého másla., 125 ml mléka., 50 g loupaných mandlí., alobal
Nejprve rozčtvrtíme meruňky a fíky. Potom je smícháme s rozinkami, lískovými oříšky, 3 lžícemi medu, rumem, skořicí, hřebíčkem a necháme chvilku uležet. Mezitím smícháme mouku, droždí a sůl. Přidáme tuk, zbylý med a vlažné mléko. Hnětačem zpracujeme hladké těsto, zakryjeme a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Připravenou směs ovoce a oříšků přimícháme do těsta. Vytvarujeme do bochníku, který ještě jednou dáme na 30 minut kynout. Nakonec ho ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) asi 90 minut. Podle potřeby bochník na posledních zhruba 30 minut zakryjeme plátem alobalu, by příliš nezhnědl. Upečený chlebíček necháme zchladnout, nakrájíme ho na plátky a podáváme k čaji či kávě.
Doba přípravy asi 2 ¼ hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 1000 kJ / 240 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat