18. srpna 2016

Štóla s meruňkami

Na 25 plátků si připravíme: 200 g sušených meruněk., 4 lžíce rumu., 1/8 l mléka., 42 g čerstvého droždí., 500 g polohrubé mouky., 100 g cukru krupice., 250 g másla., špetka soli., špetku šafránu., ½ lžičky mletého kardamomu., lahvičku vanilkové tresti., ½ lžičky mletého hřebíčku., pomeranč., 200 g marcipánové hmoty., 150 g pomerančové marmelády., 100 g oranžátu., 150 g moučkového cukru., lžíci sekaných pistácií., tuk na vymazání plechu., mouku na pomoučeníválu., alobal
Meruňky najemno nasekáme a necháme v rumu přibližně ½ hodiny změknout. Mezitím zahřejeme mléko, rozdrobíme do něj droždí a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Potom omyjeme pomeranč a kůru z něj nastrouháme. Do mísy dáme cukr, měkký tuk, sůl, šafrán kardamom, hřebíček, tresť a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidáme mouku a přilijeme kvasnicové mléko a vše zpracujeme hnětačem na jemné těsto zakryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut na teplém místě kynout. Mezitím si nakrájíme marcipán na menší kousky. Přidáme pomerančovou marmeládu a metlou ročního šlehače zpracujeme do krému. Oranžát nasekáme na drobné kousky. Kynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a postupně přidáváme nasekaný oranžát.Potom těsto rozválíme do obdélníku 40 x 30 cm. Potřeme ho marcipánovým krémem a navrch nasypeme meruňky, které ještě trochu přimáčkneme. Těsto z obou užších stran stočíme směrem ke středu a dáme na vymazaný plech. Z několika vrstev alobalu vytvoříme silný okraj o výšce asi 5 cm, který obtočíme kolem štóly. Necháme ještě dalších 20 minut kynout. Štólu pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 250° c, plyn stupeň 5) přibližně 5 minut. Pak teplotu trochu snížíme (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) a pečeme ještě 60 – 70 minut. Upečenou štólu dáme vychladnout. Mezitím smícháme moučkový cukr s 3 lžícemi pomerančové šťávy a štólu polevou potřeme. Nakonec posypeme sekanými pistáciemi, nakrájíme a můžeme podávat.
Doba přípravy asi 2 hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 1170 kJ / 280 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat