18. srpna 2016

Makový závin s medem

Na 30 kousků si připravíme: 400 g máku., ½ l mléka., 300 g másla., 250 g medu., vanilkový lusk., 100 g sekaných lískových oříšků., 150 g rozinek., 50 g oranžátu., 42 g čerstvého droždí., 50 ml husté zakysané smetany., citron., 400 g polohrubé mouky., 250 g moučkového cukru., 4 vejce., špetku soli., pečicí papír na plech., mouku na poprášení
Nejprve umeleme mák najemno. Potom přivedeme mléko k varu, přidáme do něj mák a povaříme při mírné teplotě přibližně 30 minut. Mezitím z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň a oranžát nakrájíme na kousky. V hrnci rozpustíme 150 g másla a med. Přimícháme vanilkovou dřeň, 75 g oříšků, oranžát a mák. Zakryjeme a vaříme opět při mírné teplotě asi 15 minut. Necháme vychladnout. Rozdrobíme droždí a smícháme je se zakysanou smetanou. Omyjeme citron a kůru nastrouháme. U dvou vajec oddělíme žlutky od bílků. Z mouky, zbylého másla, 75 g moučkového cukru, rozinek, 2 vajec, 2 žloutků, citronové kůry, soli a rozmíchaného droždí se zakysanou smetanou vypracujeme hladké těsto. Utěrku rozprostřenou na vál a důkladně posypeme moukou. Rozválíme na ní těsto na obdélník přibližně 65 x 45 cm. Nakonec z přebytečných okrajů těsta vykrájíme tvořítkem asi 6 – 8 hvězdiček. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do makové směsi. Tu pak rovnoměrně rozetřeme na těsto a uhladíme. Těsto srolujeme z užší strany a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Hvězdičky položíme na okraj plechu. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Závin pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C, plyn stupeň 3) přibližně hodinu. Hvězdičky ale vyjmeme již po 5 minutách a necháme vychladnout. Mezitím vymačkáme citron a zbylý moučkový cukr promícháme s citronovou šťávou. Polevu potřeme upečený závin a posypeme zbylými oříšky. Nakrájíme na plátky a podáváme ozdobenou hvězdičkami.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny., kousek zhruba 1420 kJ / 340 kcal
Tip: Nejlepší je mlít mák samozřejmě na speciálním mlýnku. Jako alternativa se nabízí mlýnek na kávu. Mlýnek ale nesmíte nastavit na příliš jemné mletí, neboť pak je vzniklá hmota příliš hustá. Pokud nemáte dostatek trpělivosti nebo času a nechce se Vím mák mlít, můžete si v obchodě zakoupit již hotovou makovou náplň.

Žádné komentáře:

Okomentovat