18. srpna 2016

Dort s mandarinkami

Na asi 16 kousků si připravíme: Na křehké těsto: 120 g polohrubé mouky., 40 g cukru., žloutek., 75 g másla., tuk a mouku do formy
Na piškot: 3 vejce., 75 g cukru., sáček vanilkového cukru., 50 g polohrubé mouky., 50 g solamylu., lžička prášku do pečiva., pečicí papír
Na náplň a ozdobení: 3 lžíce pomerančového likéru., 2 lžíce rybízového želé., 4 lísky bílé želatiny., 2 chemicky neošetřené citrony., 3 plechovky (po 314 ml) mandarinkového kompotu., 75 g cukru., 700 ml smetany ke šlehání., 60 g mandlových lupínků
» Z mouky, cukru, žloutku, másla rozkrájeného na kousky a lžíce studené vody uhněteme křehké těsto. Zakryjeme a necháme přibližně 45 minut na chladném místě.
» Na piškot oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 3 lžíce studené vody ušleháme tuhý sníh. Ke konci přidáme cukr a vanilkový cukr. Postupně přimícháme žloutky. Mouku, solamyl a prášek do pečiva smícháme, prosijeme na sněhovou hmotu a opatrně zamícháme. Dno dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., horkovzdušná trouba 150° C., plyn stupeň 2) zhruba 30 minut. Piškot necháme asi 10 minut ve formě zchladnout, potom ho vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme necháme úplně vychladnout.
» Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme moukou. Křehké těsto na něm rozválíme, připevníme okraj formy a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., horkovzdušná trouba 175° C., plyn stupeň 3) pečeme 10 – 12 minut. Korpus necháme vychladnout a potom opatrně ho oddělíme ode dna.
» Piškot vodorovně rozřízneme a pokapeme pomerančovým likérem. Želé zahřejeme a potřeme jím korpus z křehkého těsta. Přiklopíme jedním dílem piškotu a přiložíme okraj dortové formy. Želatinu namočíme. Citrony omyjeme a kůru nastrouháme. Jeden citron vymačkáme. Mandarinky ze 2 plechovek necháme okapat, šťávu si zachytíme. Citronovou šťávu doplníme mandarinkovou na 125 ml. Šťávu, citronovou kůru a 60 g cukru přivedeme k varu. Želatinu vymačkáme a v horké šťávě ji rozpustíme. Dáme do chladu. Když šťáva začne tuhnout, přimícháme šlehačku a mandarinky. Rozetřeme na piškot v dortové formě a zakryjeme druhým dílem piškotu. Na zhruba 3 hodiny dáme do chladu.
» Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, vyjmeme a necháme vychladnout. Zbylý mandarinkový kompot dáme okapat. Druhou polovinu smetany a zbylý cukr ušleháme dotuha. Okraj formy sejmeme a dort potřeme zhruba dvěma třetinami šlehačky. Po stranách ho obložíme mandlovými lupínky a z okapaných mandarinek po okraji vytvoříme věnec. Zbylou šlehačku naplníme zdobicí sáček s hvězdicovou trubičkou a střed dortu bohatě nazdobíme. Nakonec můžeme dort ještě dozdobit proužky citronu a lístky meduňky.
Doba přípravy asi 2 hodiny (bez doby čekání)., kousek asi 1470 kJ / 350 kcal
Tip: Slavnostní dort můžete ozdobit šlehačkou nebo krémem pokaždé trochu jinak. Dají se obměňovat ozdobné trubičky nebo vytvářet nejrůznější tvary a zajímavé kompozice. Například drobné pusinky lze kombinovat s proužky, vlnovky a zase třeba s větrníčky. Zapojíte-li ovšem do zdobení fantazii, budete mile překvapeni, jaký báječný dort vytvoříte.

Žádné komentáře:

Okomentovat