18. srpna 2016

Zdobíme cukroví na vánoční stůl

Možná, že se vám cukroví výjimečně příliš nevydaří, přesto se ještě můžete pokusit i z méně povedených kousků nápaditým zdobením vyrobit malé originály. Každá zdobí své cukroví osobitým způsobem, používá při práci jiné suroviny – kokos, oříšky, lentilky, polevy či cukrový máček. A že se dá zdobit skutečně téměř vším, zjistíte. Některé „umělecké“ kousky cukroví je nakonec téměř škoda jíst. Mohou být i krásným dárkem nebo se mohou stát na krátkou chvíli ozdobou dárku nebo stromečku – v takovém případě nesmíte zapomenout udělat v těstě před upečením malou dírku na provléknutí provázku.
* Čokoládové čáry na bílé polevě jsou klasické a osvědčené. Pokud chcete mřížku ozvláštnit, můžete špejli do měkké čokolády udělat kolmé čárky – tak vytvoříte krásny mramor.
* Dětmi – ale nejen jimi – oblíbené lentilky se výborně hodí nejen na zdobení cukroví, ale rovněž na ozdobu svátečního dortu. Pokud nechcete, aby byl moučník pestrý, nahraďte lentilky čokoládovými bonbony.
* Kokosové vločky a různé druhy oříšků jsou snad používány nejčastěji. Čokoládové hoblinky milují zejména děti. Oříšky můžete strouhat nebo je naopak ponechat celé, neporušené. Vždy se však řiďte pravidlem – na světlý základ nepoužíváme světlá zdobítka (citronovou polevu nebudeme zdobit kokosem apod.), na tmavý tmavá.
* Ozdobný máček a perličky už nejsou na trhu novinkou „usadili“ se i na českém cukroví. To vypadá s netradičními ozdůbkami kouzelně.
* Kdo má rád vánoční pečivo veselé, určitě použije na zdobené různobarevné želé a jiné bonbony. Želé bonbony jsou po rozkrojení krásně barevné a lesklé – malé pokrájené kousky můžeme jen tak poházet po povrchu cukrátka, anebo zapíchat do polevy či krému.
* Na zdobení se velice dobře hodí všechny druhy kandovaného ovoce, pokrájeného na malé kousky. Také čtverečky bílé a hnědé čokolády mohou zdobit okraj dortu. Čokoládové ozdoby ale nemusejí být pouze kupované, můžete si je připravit doma – cukrářským sáčkem nastříkejte čokoládu na papír (čáry, kolečka, …) a nechte ztuhnout. Poté opatrně sejměte a dozdobíte cukroví. Známe jsou rovněž lístky namáčené v čokoládě – oprané listy (růže, ap.)namočte v tekuté čokoládě, nechte dobře ztuhnout, opatrně sundejte. Zapomenout byste neměli ani na jednoduché zdobení medem – tenké medové „nitky“ mohou ozvláštnit i dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat