14. srpna 2016

Kapr na černo-recept

kg kapra 1/16 l octa., lžíce másla., 3 lžíce másla., 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny., menší cibule4 celé pepře, 2 zrnka nového koření, sůl., lžíce másla na jíšku., lžíce mouky na jíšku., trochu cukru., malý bobkový list., špetka tymiánu., kousek citrónové kůry., kousek zázvoru., ¼ l černého piva., 60 g perníku., lžíce rybízové zavařeniny smíchané se šípkovou, lžíce loupaných mandlí., hrst sušených švestek., lžíce hrozinek, trochu červeného vína
Kapra očistíme a vykucháme. Při kuchání zachytíme krev a břišní dutinu vypláchneme octem a přilijeme ke krvi. Pak kapra rozdělíme na porce a osolíme. Na másle osmahneme zeleninu pokrájenou na nudličky, později vložíme cibuli a zalijeme pivem a vodou. Přidáme krev s octem, všechno koření a pak asi za 15 minut strouhaný perník, zavařeninu, jíšku. Okyselíme a osladíme páleným cukrem podle chuti. Znovu omáčku povaříme a scedíme. Potom do omáčky vložíme porce kapra a pomalu vaříme asi 15 minut. Zvlášť povaříme suché švestky a hrozinky, a přidáme je i se šťávou, ve které se vařily, k omáčce. Potom přidáme loupané, na nudličky pokrájené mandle , červené víno a upravíme chuť omáčky na sladkokyselo. Vařeného kapra necháme v omáčce odležet do příštího dne a pak ho na mírném ohni ohřejeme a podáváme s jemným knedlíkem vařeným v ubrousku.

Žádné komentáře:

Okomentovat