7. srpna 2016

Kapr v křenové omáčce

Pro 4 osoby si připravíme – hlávkový salát., 1 – 2 vykuchané kapry., 2 cibule., sůl., 7 lžic citronové šťávy., několik listů ledového salátu., 100 g žampionů., špetku cukru., 4 lžíce oleje., 40 g másla nebo rostlinného tuku., 150 ml čirého vývaru., 200 ml šlehačky., 2 – 3 lžíce sterilovaného křenu., 2 lžíce světlé jíšky., rajče., ½ svazku kopru., lžíci sušených červených bobulí (například jeřabin., rybízu a podobně).,
Kapry zbavíme hlav a podélně je rozpůlíme. Omyjeme pod tekoucí studenou vodou a naporcujeme. Jednu cibuli oloupeme a rozpůlíme. Ve slané vodě povaříme nejdříve obě půlky cibule a 4 lžíce citronové šťávy. Přidáme rybí porce, aby takzvaně „natáhly“, a 2 – 3 minuty je povaříme. Vyjmeme je a na pergamenovém papíru necháme okapat. Potom z nich stáhneme kůži. Listy salátů omyjeme a natrháme na menší kousky. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme do salátu. Ze tří lžic citronové šťávy, soli, pepře, cukru a oleje uděláme zálivku. Touto marinádou salát přelijeme. Oloupeme druhou cibuli a nasekáme ji najemno. Zpěníme ve 20 g tuku, až zesklovatí. Přidáme vývar a šlehačku. Pak přimícháme křen a omáčku necháme povařit. Okořeníme pepřem a solí. Rajče rozčtvrtíme a dužinu vybereme. Omyjeme a jemně nasekáme kopr. Vložíme do omáčky a prohřejeme. Ryby opečeme na zbylém másle (po každé straně asi tři minuty). Okořeníme. Pak je rozložíme na talíře, zalijeme křenovou omáčkou a ozdobíme červeným sušenými bobulemi. Podáváme se salátem. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory posypané petrželkou.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny., porce zhruba 3480 kJ / 830 kcal.


Žádné komentáře:

Okomentovat