7. srpna 2016

Vánoční závin s makovou náplní

Asi 20 kousků – 750 g polohrubé mouky., kostka droždí., 450 ml vlažného mléka., 150 g másla., 3 vejce., špetka soli., 350 g cukr., 500 g mletého máku., lžička skořice, mouka na vyváleni., tuk na vymaštění plechu., alobal., moučkový cukr.,
Do mouky vytlačíme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme 125 ml mléka, promícháme s trochou mouky. Přikryté necháme kynout 15 minut. Uhněteme se 125 ml mléka, máslem vejcem, solí a 100 g cukru. Necháme znovu 20 minut kynout. Na náplň ohřejeme 200 ml mléka. Vmícháme mák, skořici 250 g cukru a celá vejce. Těsto vyválíme do plátu o rozměrech asi 40 x 60 cm. Potřeme makovou hmotou. Na jedné úzké straně ponecháme 3 cm okraj. Těsto zavineme a uzavřeným koncem dáme na vymaštěný plech. Okolo závinu položíme složený alobal a necháme ještě kynout. Předehřejeme troubu na 220° C. Pečeme 45 minut. Teplý závin poprášíme cukrem.
Příprava a odpočinutí cca 45 minut., kousek asi 380 kcal.


Žádné komentáře:

Okomentovat