19. srpna 2016

Kokosky-recept

Třené těsto: 50 g másla nebo margarínu., 125 g moučkového cukru., balíček vanilínového cukru., ½ lahvičky rumového aroma., 3 kapky aroma hořkých mandlí., vejce., 125 g hladké mouky., 2 vrchovaté lžičky kypřicího prášku do pečiva., 250 g strouhaného kokosu., asi lžíce mléka
Máslo nebo margarín ušleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Postupně přidáváme cukr, vanilínový cukr, rumové aroma a aroma hořkých mandlí, dokud nevznikne kompaktní hmota. Přimícháme vejce (asi ½ minuty). Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme a po částech přidáváme do hmoty, kterou šleháme na středním stupni. Poté přilijeme mléko. Nakonec rychle vmícháme strouhaný kokos. Dvěma lžičkami tvarujeme kokosky a pokládáme je na vymaštěné plechy vyložené papírem na pečení. Popř. Lehce přimáčkneme prsty. Kokosky sundáme z plechu a necháme vychladnout.
Elektrická trouba – cca 200° C (předehřátá)., horkovzdušná trouba – cca 180° C (předehřátá)., plynová trouba – cca stupeň 4 (předehřátá)., doba pečení – každý plech 10 – 12 minut.
Tip: kokosky můžeme ozdobit 50 g rozpuštěné čokoládové polevy nebo je ze spodní strany do polevy namočit, takže vzniknou tmavé „patičky“. Chuť strouhaného kokosu ještě zvýrazníme, když jej nejprve bez tuku opražíme dohněda na pánvi.

Žádné komentáře:

Okomentovat