6. srpna 2016

Kořeněné sýrové tyčinky

Pro 4 osoby – 200 g polohrubé mouky., 200 g ementálu., 200 g rostlinného másla., sůl., lžička mleté sladké papriky., špetka mletého černého pepře., špetka cukru., polohrubá mouka na posypání válu a plechu.,
K potření – 2 žloutky., trocha vody., lžíce kmínu., lžíce hrubozrnné soli.,
Mouku prosijeme do misky. Sýr nastrouháme najemno a přidáme k mouce. Na hrubé nudličky přistrouháme k surovinám máslo. Osolíme, okořeníme a přidáme trochu cukru., suroviny rukama důkladně prohněteme v tužší těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme minimálně na hodinu do chladničky. Vál pomoučíme a těsto na něm rozválíme na obdélník o tloušťce asi 8 – 10 mm. Rádýlkem krájíme proužky – tyčinky široké cm. Plech pomoučíme a tyčinky na něj opatrně přeneseme. Troubu předehřejeme na 200° C. V hrnku rozšleháme žloutky s trochou vody a povrch tyčinek jimi pomocí potravinového štětce potřeme. Každou tyčinku posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Plech vložíme do trouby a tyčinky upečeme dorůžova, to je 15 – 20 minut. Hotové pečivo vyjmeme, necháme částečně zchladnout na plechu, ze kterého je přendáme na talíř, a necháme úplně vychladnout. Tyčinky se výborně hodí k bílému nebo červenému vínu nebo k pivu. Z tohoto těsta můžeme připravit kromě tyčinek i jiné tvary, např. Šátečky, kolečka, mašličky, ale těsto na ně rozválíme slaběji.
Tip – Tyčinky můžeme také sypat mákem, sezamovým nebo lněným semínkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat