14. srpna 2016

Kotlety s karamelizovanou zeleninou

Pro 4 osoby si připravíme: hlávku bílého zelí (kg)., 125 g mrkve., 125 g šalotky., 4 vepřové kotlety s kostí (každá asi 150 g)., sůl., pepř., 3 – 4 lžíce oleje., 2 – 3 lžíce krystalového cukru., šťávu ze 2 pomerančů.,
Zelí nakrouháme na proužky, oškrábanou mrkev nakrájíme na kostičky. Šalotku podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kotlety u kosti nařízneme, osolíme, opepříme a na pánvi v rozpáleném oleji z každé strany 5 – 6 minut dozlatova opékáme . Maso vyjmeme a udržujeme teplé. V horkém výpeku opečeme za stálého obracení šalotku, posypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat. Zředíme pomerančovou šťávou a krátce podusíme. Přidáme nakrájené zelí podusíme. Přidáme nakrájené zelí a mrkev a 10 – 12 minut dusíme. Dochutíme solí a pepřem. Kotlety a zeleninu pěkně upravíme na servírovací mísu.
Doba přípravy cca 50 minut., proce 1380 kJ / 330 kcal.
Tip: Z hlávky zelí nejdřív odstraníme vnější listy, potom ji rozčtvrtíme a vykrojíme košťál. S pomocí kuchyňského kráječe nakrájíme proužky raz dva. Příprava pokrmu bude rychlejší, pokud zeleninu necháme předem podusit v jiné nádobě. Výpek z kotlet pak přidáme k zelí až nakonec. Při karamelizování si ohlídáme, aby se rozpuštěný cukr zbarvil jen do jemné světlehnědé barvy. Tmavý by zhořkl a zkazil by chuť celého pokrmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat