14. srpna 2016

Kuřecí salát s pomerančem

Pro 4 osoby si připravíme: 300 g kuřecích prsou., sůl., bílý pepř., 1 – 2 lžíce oleje., 125 g malých žampionů., 2 pomeranče., 100 ml salátové jogurtové zálivky., lžíci rajčatového kečupu., lžičku nakládaných zrnek zeleného pepře., cayenský pepř., svazek pažitky., několik listů hlávkového salátu.,
Porce masa osolíme, opepříme a v rozpáleném oleji opékáme po obou stranách asi osm minut. Maso vyjmeme a necháme vychladnout. Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a podusíme. Pomeranče oloupeme, pečlivě odstraníme také bílou slupku a rozdělíme na jednotlivé dílky. U každého uvolníme tenkou blanku a opatrně vyjmeme dužinu, aby zůstala vcelku. Ze zbytků pomerančůvymačkáme šťávu. Tři lžíce šťávy smícháme s jogurtovou zálivkou a kečupem. Přidáme nakládaný zelený pepř, dochutíme solí, cayenským pepřem a dobře promícháme. Maso nakrájíme na malé plátky a spolu s žampiony a pomerančovou dužinou promícháme s jogurtovou omáčkou. Salát necháme v chladničce asi 20 minut odležet. Opláchnutou pažitku nasekáme na roličky. Čtyři koktejlové skleněné poháry vyložíme listy hlávkového salátu a na ně navršíme porce kuřecího salátu. Povrch posypeme pažitkou a okořeníme cayenským pepřem. Poáváme s krajíčky dokřupava opečeného toastového chleba.
Doba přípravy cca 25 minut., proce 670 kJ / 160 kcal.
Tip: K vyjmutí dužiny se nejlépe hodí tenký ostrý nožík – dužinu uvolníme u dělicí slupky a ovoce držíme nad miskou, aby se zachytila kapající šťáva. Chceme-li do některého pokrmu přidat také pomerančovou kůru, pak v minimálním množství a až nakonec. Je silně aromatická a hořkne.

Žádné komentáře:

Okomentovat