Na chaloupku – 300 g medu., 150 g margarínu., 700 g hladké mouky., 250 ml kefíru., 2 lžičky kypřicího prášku., balíček perníkového koření., lžička koriandru., špetka soli., nastrouhaná kůra., z citronu., vejce., 500 g moučkového cukru.,
Na ozdobení – 400 g sušeného ovoce, 50 g slunečnicových semínek., 24 kousků cukroví., 24 stuh., arch papíru.,
Med a margarín rozpustíme. Necháme mírně vychladnout. Spolu se všemi ostatními přísadami vypracujeme těsto, které necháme přes noc přikryté odpočinout. Nejprve si připravíme z lepenky šablony. 2 stěny (8 x 23 cm) vždy s jedním oknem, 2 domovní štíty (21 x 23 cm). Ve výšce 8 cm začíná šikmá střecha. V jednom nebo v obou štítech je okno a v jednom dveřní otvor. 2 části střechy (21 x 25 cm). Pro komín vyřízneme na jedné straně otvor 9 x 9 cm. Komín – kvádr o stranách 9 x 6 cm, 9 x 13 cm, a 9 x 19 cm. Boční strany budou dvě. Těsto rozválíme na plát o síle 5 mm. Podle šablon nakrájíme jednotlivé díly. Ze zbytků vykrájíme části pro plot a stromy. Troubu předehřejeme na 200° C. Jednotlivé díly rozložíme na vymaštěný plech a pečeme asi 10 minut. Dáme vychladnout. Na plech položíme utěrku. Moučkový cukr promícháme s vodu. Stěny a štítky k sobě přilepíme cukrovou polevou. Na plechu je necháme zaschnout. Po sestavení slepíme celou chaloupku cukrovou polevou. Komín spojíme a zasadíme do otvoru. Plot i stromy zafixujeme. Zbývající cukrovou polevu přilepíme na střechu sušené ovoce a semínka. Místy posypeme chaloupku práškovým cukrem, kterým naznačíme sníh. Stužky s papírkem, na kterém jsou data adventního kalendáře (1 – 24) pomocí cukroví připevníme na komín.
Žádné komentáře:
Okomentovat