14. srpna 2016

Losos na másle se zeleninou

Pro 4 osoby si připravíme: 800 g filetů z lososa., šťávu z ½ citronu., ½ červené papriky., ½ žluté papriky., 2 mrkve., ½ cukety., pažitku., mletý bílý pepř., sůl., 3 lžíce rostlinného tuku nebo másla., 12 plátků citronu.,
na ozdobení – svazek kopru a naťové petrželky.,
Filety z lososa opláchneme a osušíme papírovou utěrkou, zakapeme je citronovou šťávou a dáme na půl hodiny do chladničky odležet. Mezitím nakrájíme papriky na tenké nudličky a přelijeme je teplou vodou. Nudličky se tak pěkně zkroutí. Mrkve oškrábeme, omyjeme a osušíme, vložíme do vroucí vody a vaříme asi pět minut. Potom je vyjmeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Z části plátků vykrájíme osm malých rybiček a ostatní rozkrájíme na tenké proužky. Cuketu neloupeme, ale důkladně omyjeme a osuším. Ze čtvrtiny vykrájíme malé oválky nebo kolečka, zbytek nakrájíme na nudličky. Nudličky mrkve a cukety rozdělíme do čtyř snopků, které opatrně převážeme pažitkou. Filety osušíme, osolíme, opepříme a krátce (asi 3 minuty) opečeme z obou stran v rozehřátém tuku. Zakryjeme je poklicí a dusíme při mírné teplotě asi 5 – 6 minut. Porce lososa rozdělíme na talíře a obložíme zeleninou. Přidáme plátky citronu na potření ryby a ozdobíme kousky kopru a petrželky. Jako přílohu podáváme vařené nebo opečené brambory.
Doba přípravy cca 45 minut., kousek cca 1910 kJ / 455 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat