14. srpna 2016

Rybí bujon s krupicovými nočky

Pro 4 osoby si připravíme: 500 g rybích odřezků., petržel., 2 cibule., 4 zrnka nového koření., 4 zrnka černého pepře., bobkový list., lžičku soli., snítku petrželové natě., 250 g filé z mořských ryb,. Citronovou šťávu., mletý pepř., 200 g karotky., 2 papriky., 3 lžíce olivového oleje., 150 g zeleného hrášku.,
na nočky – 125 ml mléka., vejce., sůl., 50 g prosáté krupice., lžíci másla., celerovou nať., lžičku nasekané petrželky.,
Odřezky ryby a petržel důkladně omyjeme a očistíme. Cibule oloupeme a jednu rozčtvrtíme. Do hrnce vložíme rybí odřezky, petržel, čtvrtky cibule, pepř, nové koření, bobkový list a snítku petrželové natě. Osolíme a zalijeme 1 ½ litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme jednu hodinu. Mléko vlijeme do kastrolu, osolíme a přivedeme k varu. Do vařícího mléka sypeme tenkým praménkem za neustálého míchání krupici. Přidáme máslo a vaříme, až se těsto přestane lepit na stěny a dno hrnce. Poté sejmeme z plotýnky a necháme částečně vychladnout. Do hmoty přidáme vejce a petrželku a vymícháme hladké těsto. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Z krupicového těsta tvarujeme dvěma lžičkami malé nočky, které zavaříme do vroucí vody. Vaříme asi 4 minuty, až nočky vyplavou na povrch.Odpěňovačkou je vyjmeme a necháme okapat. Rybí filé omyjeme, osušíme a zakapeme lžící citronové šťávy. Karotku očistíme a rozkrájíme na kolečka, nebo z ní vykrájíme ozdobné vánoční tvary. Papriky (žlutou a červenou) omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a odkrojíme stopky. Potom je nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi nebo kastrole rozehřejeme 2 lžíce oleje. Mezitím pokrájíme zbylou cibuli nadrobno a vsypeme ji do oleje. Cibuli smažíme, až zesklovatí, potom přidáme mrkev. Polévkový základ přecedíme cibuli s mrkví zalijeme 100 ml vývaru a 15 minut dusíme. Potom přidáme papriku, hrášek a plátky filé a vše dusíme dalších 10 minut. Do přecezeného bujonu vmícháme 1 – 2 lžíce citronové šťávy a ochutíme jej pepřem. Podušené rybí filé rozkrájíme na kousky a vložíme i s ostatní zeleninou a krupicovými nočky do bujonu. Hotovou polévku rozdělíme na talíře a zdobíme celerovými lístky.
Doba přípravy cca 1 ¾ hodiny., porce cca 1850 kJ / 440 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat