20. srpna 2016

Mandlový perník

Na 20 kousků si připravíme – 350 g medu., 100 g moučkového cukru., 100 g másla., pečlivě omytý citron., vejce., polévkovou lžící kakaa., sáček perníkového koření., lžičku kypřicího prášku do perníku., 500 g hladké mouky., 200 g loupaných mandlí., 250 g moučkového cukru., skořicové hvězdičky., sekané pistácie a koktejlové třešinky na ozdobení.,
Med, cukr a tuk zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, vejce, kakao a perníkové koření, přidáme kypřicí prášek, mouku, 2 polévkové lžic vody a vše promícháme. Na závěr přidáme mandle, těsto lehce prohněteme a necháme asi 12 hodin uležet. Těsto pak znovu prohněteme a rozprostřeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) asi 20 až 30 minut. Necháme vychladnout. Moučkový cukr mícháme se 4 – 5 lžícemi vody, polevou potřeme hotový perník, ozdobíme skořicovými hvězdičkami, koktejlovými třešinkami a sekanými pistáciemi. Rozkrájíme na čtverce.
Doba přípravy zhruba 1 ½ hodiny. Jeden kousek má přibližně 1340 kJ / 320 kcal.



Žádné komentáře:

Okomentovat