19. srpna 2016

Marcipánová kolečka

Na 24 kousků si připravíme: 150 g moučkového cukru., 200 g marcipánové hmoty., moučkový cukr na vál., 25 g kandovaných třešní nebo višní., 2 lžíce meruňkové marmelády., 30 – 40 g čokoládové polevy., lžíci citronové šťávy., 48 loupaných mandlí
Moučkový cukr prosijeme a dvě třetiny (100 g) důkladně uhněteme s marcipánovou hmotou. Vál posypeme cukrem a z poloviny marcipánu vyválíme 4 – 5 mm silný plát. Vykrájíme 24 koleček nebo srdíček (o průměru 3,5 cm). Marcipánovou hmotu, která zbude po vykrajování spojíme s druhou polovinou a vyválíme silnější plát – asi 6 až 7 mm. Vykrájíme z něho dalších 24 stejně velkých tvarů, v jejichž středu uděláme otvory menším kulatým vykrajovátkem. Silnější marcipánová kolečka s otvorem uprostřed potřeme vodou a přitiskneme na kolečka celá. Dřevěnou špejlí nebo kovovým špízem vytvoříme „vzorované“ okraje. Cukrové položíme na suchý plech a pod předehřátým grilem necháme 2 – 3 minuty mírně zhnědnout. Potom dáme marcipánová kolečka vychladit. Kandované třešně nebo višně nakrájíme na proužky nebo kostičky. Mandle podélně rozpůlíme. Meruňkovou marmeládu zahřejeme a přes síto propasírujeme. Čokoládovou polevu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Zbytek moučkového cukru umícháme s citronovou šťávou dohladka. Zhruba třetinu vychladlých koleček naplníme meruňkovou marmeládou, druhou třetinu čokoládovou a zbytek citronovou polevou. Nakonec všechno cukroví ozdobíme kousky kandovaného ovoce a mandlemi.
Doba přípravy asi 1 hodiny., kousek asi 330 kJ / 80 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat