12. srpna 2016

Babiččiny záviny

Marcipánový závin
2 vanilkové lusky., 300 g marcipánu., 170 g cukru., vejce., 80 g sekaných mandlí., 3 cl rumu., 40 g droždí., 125 ml mléka., 500 g mouky., 280 g másla., 125 g mletých mandlí., 125 g citronátu., moučkový cukr.,
Z vanilkových lusků vyškrábeme dřeň. Smícháme marcipán se 100 g cukru., nasekanými mandlemi a rumem. Necháme stát hodinu. Do mléka zamícháme droždí, lžičku cukru a trochu mouky. Necháme stát 20 minut. Přidáme zbylé mandle, mouku, 180 g másla, citronát a zapracujeme těsto. Troubu předehřejeme na 220° C. Těsto důkladně prohněteme a poté vyválíme. Na plát těsta rozetřeme marcipán. Zavineme a pečeme 60 minut. Ještě horký závin potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Příprava cca 40 minut., odležení cca 80 minut., pečení cca 60 minut., celý závin asi 6700 kcal.
Marcipánový závin
500 g polohrubé mouky., 30 g droždí., 50 g cukru., 2 vejce., ¼ l mléka., špetku soli., 150g másla., 1/3 l mléka., 250 g mletého máku., lžíce změklého másla., nastrouhaná citronová kůra., žloutek., 100 g cukru., 280 g másla., 125 g mletých mandlí.,
Droždí promícháme s trochou mléka a cukru. Kvásek necháme kynout 15 minut. Vejce, máslo zbylý cukr, mandle špetku soli zapracujeme v těsto. Necháme kynout dalších 40 minut. Svaříme 1/3 l mléka s mletým mákem, žloutkem, cukrem a změklým máslem a necháme vychladnout. Můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru. Vyválíme cm silné těsto. Na něj rozetřeme makovou nádivku. Zavineme dvě rolády a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme při 220° C asi 45 minut. Horký závin potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Příprava cca 40 minut, kynutí cca 75 minut., pečení cca 45 minut., celý závin asi 6400 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat