12. srpna 2016

Meruňkový věnec s krokantem

Asi na 20 kousků si připravíme – 250 g másla nebo rostlinného tuku., 350 g + lžičku cukru krupice., sáček vanilkového cukru., 4 vejce., 250 g polohrubé mouky., 50 g solamylu., 3 lžičky prášku do pečiva., tuk a strouhanku do formy., 2 lžíce kakaa., lžíci másla., 150 g sekaných mandlí., olej., alobal., 4 plátky (6 g) želatiny., sklenici (850 ml) meruněk., nastrouhanou kůru z ½ citronu., 4 lžíce meruňkové marmelády., 300 ml šlehačky (1 ½ kelímku).,
Tuk, 250 g cukru a vanilkový cukr utřeme dohladka. Postupně do hmoty přimícháme vejce. Smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva a přidáme do těsta. Věncovou formu (o průměru asi 24 cm) vymažeme a vysypeme. Vyplníme polovinou těsta. Do zbylého těsta přimícháme kakao a rozetřeme ho do formy na světlé. V předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) pečeme asi 45 minut. Hotový koláč vyjmeme a necháme ve formě asi 10 minut, vyklopíme a dáme vychladnout. Na krokant dámeskaramelizovat na pánev 100 g cukru a lžíci másla. Potom přidáme sekané mandle. Alobal potřeme olejem a hmotu na něj natřeme. Necháme vychladnout. Želatinu dáme rozměknout do vody, meruňky okapat na síto. Tři celé půlky odložíme stranou, zbylé meruňky a citronovou kůru rozmixujeme. vymačkáme želatinu a přimícháme ji do meruňkového pyré. Dáme na chladné místo, dokud nezačne houstnout. Upečený věnec podélně rozpůlíme. Rozehřejeme meruňkovou marmeládu a natřeme ji spodní část věnce. Přiklopíme vrchním věncem. Ušleháme šlehačku do které přidáme lžičku cukru. Smícháme s meruňkovým želé a 2/3 této hmoty potřeme povrch celého věnce. Dáme na chvíli do chladničky. Mezitím dáme krokant do utěrky nebo malého mikrotenového sáčku a kuchyňským válečkem ho rozválíme na malé kousky. Krokantem věnec posypeme. Zbylou meruňkovou šlehačkou naplníme sáček se zdobicí trubičkou. Meruňkový věnec ozdobíme dvanácti kopečky. Půlky meruněk rozkrojíme vždy na 4 dílky, které položíme na šlehačkové kopečky. ©
Doba přípravy asi 1 ¾ hodiny., kousek asi 1430 kJ / 340 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat