20. srpna 2016

Mikulášské hvězdičky-recept

Na 8 kousků si připravíme – 250 g hladké mouky., špetku prášku do pečiva., 50 g mletých lískových oříšků., lžíci perníkového koření., strouhanou citronovou kůru., 100 g cukru., vejce., 125 g másla., 130 g moučkového cukru., 100 g marcipánové hmoty., žlutou a červenou potravinářskou barvu., 1 ½ lžíce citronové šťávy., malé a velké barevné cukrové perličky.,
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, lískové oříšky, perníkové koření, citronovou kůru a cukr. Přidáme máslo, vejce, vypracujeme těsto, přikryjeme a uložíme na hodinu na chladné místo. Moučkový cukr prosijeme. Marcipán a 30 g cukru prohněteme a rozdělíme na třetinky. Jednu třetinu necháme bílou, další obarvíme žlutou a poslední červenou barvou. Těsto na pomoučeném válu vyválíme na tloušťku 4 mm a vykrájíme z něho 18 hvězdiček o průměru asi 8 cm. Poklademe jimi plech vyložený pečicím papírem a pečeme v horké troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) přibližně 15 minut. Jednotlivé díly marcipánové hmoty vyválíme na vrstvě moučkového cukru a pomocí formičky vykrojíme obličej, bradu a čepici. Ze zbylého moučkového cukru a citronové šťávy umícháme tuhou polevu. Dáme ji do mrazicího sáčku a odstřihneme růžek. Pomocí polevy na polovinu hvězdiček nalepíme obličej, bradu čepici a namalujeme vousy. Na zbylé hvězdičky uděláme dvě větší kolečka jako boty. U hvězdiček s obličejem odřízneme špičky ze dvou sousedních cípů a hvězdičky posadíme do polevy. Nakonec posypeme perličkami a necháme ztuhnout půl hodiny.
Doba přípravy asi 1 ¾ hodiny., kousek zhruba 1810 kJ / 430 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat