Mazance: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krystal, 2-3 žloutky, 30 g droždí, špetku soli, 250 ml mléka, špetku citronové kůry, lžíce vanilkového cukru, 40 g rozinek, 50 g mandlí
Připravíme si marcipánová vajíčka: Spařené mandle oloupeme a necháme oschnout. Umeleme je dvakrát v mlýnku na maso, v míse smícháme s bílkem a cukrem. Vypracujeme tuhou směs, kterou válečkem roztíráme tak dlouho, až vznikne hladká tvárná hmota. Hmotou rozdělíme na tolik dílů, kolik budeme potřebovat barevných odstínů. Díly posypeme špetkou potravinářské barvy a dobře je prohněteme, aby se barvivo rovnoměrně rozložilo. Vytvarujeme malá vajíčka. Na mazanec dáme do velké mísy prosátou mouku, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a rozpuštěný tuk. Mléko zahřejeme, přidáme trošku cukru a rozdrobené droždí. Mléko by nemělo být horké, jinak se droždí spaří a nevykyne. Hotový kvásek přidáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto a nakonec do něj vmícháme rozinky a nasekané oloupané mandle. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Pak je rozdělíme na 10 stejných kousků z nichž uděláme bochánky. Tam, kam budeme chtít dát marcipánová vajíčka, zapíchneme kamínky o velikosti vajíček, zabalené v alobalu. Bochánky dáme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, necháme chvíli vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Dáme je vychladnout, před podáváním do nich ještě vložíme marcipánová vajíčka a lehce je posypeme moučkovým cukrem.
Příprava mazanec 50 minut, marcipánová vajíčka 1,5 hodiny, 1 kousek 570 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat