14. srpna 2016

Rybí polévka s osmaženou houskou

Pro 4 osoby – 1 – 2 kapří hlavy., ocas., vnitřnosti., 200 g kořenové zeleniny., 60 g másla., sůl., pepř., 60 g hladké mouky nebo krupičky., muškátový květ., housky nebo chléb.,
Rybí hlavu a ocas pečlivě očistíme a opereme. Hlavu zbavímežáber. Všechno zvolna rozvaříme. Vnitřnosti zbavené žluči a pečlivě oprané uvaříme zvlášť. Poté polévku procedíme. Kořenovou zeleninu nakrájíme najemno. Osmahneme ji na másle. Z kostí obereme maso a spolu s vnitřnostmi (jikrami nebo mlíčím, játry a slezinou) je přidáme k zelenině. Vložíme do 1 ½ litru vývaru, přisolíme, opepříme a vaříme doměkka. Zahustíme světlou jíškou nebo krupičkou a pozvolna vaříme dalších 5 minut. Hotovou polévku okořeníme muškátovým květem. Můžeme také přidat nasekanou petrželku. Podáváme s osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou nebo chlebem.
Příprava 35 minut., na osobu asi 350 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat