12. srpna 2016

Švédská vánoční husa

Pro 6 osob si připravíme – 750 g jedlých kaštanů., 170 g cukru., lžičku másla nebo rostlinného tuku., 1/8 l zeleninového vývaru z kostky., 50 g rozinek., 750 g kyselejších jablek., špetku badyánu., kuchyňsky upravenou husu (4,5 kg)., sůl., 250 g sušených švestek., 175 ml červeného vína., tyčinku skořice., 3 hřebíčky., malý kousek kůry z pomeranče., 200 g ostružin., sklenici (360 ml) nakládané dýně., bílý pepře.,
Kaštany spaříme ve vroucí vodě oloupeme. Lžíci cukru zkaramelizujeme, přidáme tuk a zředíme vývarem. Potom přidáme kaštany a rozinky a dusíme 5 – 10 minut. Jablka nakrájíme na kousky. Společně s badyánem vmícháme ke kaštanům. Z husy odstraníme tuk a potřeme ji solí a pepřem. Naplníme nádivkou a sepneme. Položíme na pekáč, přilijeme 1/8 l vody a pečeme v horké troubě asi 3 hodiny. Švestky, červené víno, 2 lžíce cukru, skořici a hřebíčky dusíme asi 15 minut. Zbylý cukr, 1/8 l vody a pomerančovou kůru minutu povaříme. Přidáme ostružiny a dusíme 10 – 15 minut. Asi 15 minut před dopečením potřeme husu osolenou vodou. Všechno naklademe na mísu a podáváme například s dýňovým kompotem.
Doba přípravy zhruba 3 ¾ hodiny., porce přibližně 3780 kJ / 900 kcal.
Tip – Máte chuť i na omáčku? Potom vezměte 2 cibule, 200 g mrkve a vnitřnosti a hodinu před dopečením je vložte do pekáče. Až bude husa upečená, přilijte 400 ml kuřecího vývaru a rozpusťte vypečený tuk. Povařte v hrnci 5 – 10 přeceďte přes sítko. Omáčku zbavte tuku, zahustěte a dochuťte solí a pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat