14. srpna 2016

Tyčinky s lískovými oříšky

Na 40 kousků si připravíme: 240 g celozrnné pšeničné mouky., zarovnanou lžičku prášku do pečiva., lžičku perníkového koření, 120 g chladného másla nebo rostlinného tuku., vejce., 70 g práškového cukru., mouku na pomoučení válu., 60 g neloupaných lískových oříšků., 60 g neloupaných lískových oříšků., 2 lžíce mléka., pečicí papír.,
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a perníkovým kořením. Přidáme vločky tuk, vejce a vypracujeme hladké těsto. Přidáme vločky tuku, vejce a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a dáme nejméně na hodinu do chladničky odpočinout. Na pomoučeném válu vyválíme obdélníkovou placičku (16 x 20 cm) a nakrájíme z ní 40 tyčinek (zhruba 1 x 8 cm). Do každé tyčinky vtiskneme po třech loupaných nebo neloupaných lískových jádrech. Tyčinkami poklademe plech vyložený pečicím papírem. Tyčinky na povrchu potřeme vlažným mlékem rozmíchaným se lžičkou vody nebo rozšlehaným vejcem. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme stejnoměrně a volně při vyšší teplotě 12 – 15 minut až dozlatova. Necháme vychladnout.
Doba přípravy cca 45 minut., kousek cca 250 kJ / 60 kcal.
Tip: U křehkého těsta můžeme nahradit trochu mouky mletými oříšky. Přidáme-li do těsta bílek, lépe udrží tvar. Tuk musí mít odpovídající teplotu – příliš studený se hrudkuje a moc měkký se maže. Troubu neotvíráme předčasně, abychom nepřerušili nabývání těsta.

Žádné komentáře:

Okomentovat