50 g másla.., 80 g krupicového cukru., 300 g medu., vejce., 80 g hnědého cukru., 400 g hladké mouky., 2 sáčky perníkového koření., prášek do pečiva., 150 g šípkové či jiné zavařeniny., 50 g medu na oslazení zavařeniny., oříšky a sušené ovoce na dozdobení.,
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem s světlým (krupicovým) cukrem. Směs odstavíme a necháme zchladnout. Pak do ní opatrně vmícháme vejce. Tmavý cukr promícháme s moukou a perníkovým kořením. Kypřicí prášek rozpustíme asi v lžíci vody a společně s moučnou směsí zapravíme do medové hmoty. Vypracujeme hladké těsto a přes noc ho v lednici necháme odpočinout. Druhý den vyválíme z těsta asi 5 mm silný plát a vykrájíme z něj různé tvary (musí nám vyjít do páru). Polovinu kousků přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je medem oslazenou šípkovou marmeládou. Přiklopíme je zbylými kousky a vložíme do trouby. Perníčky při teplote180º C pečeme asi 10 - 15 minut. Hotové perníčky potřeme zbylou zavařeninou, dozdobíme různými oříšky, sušeným ovocem aj. a necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat