250 g polohrubé mouky., 150 g hladké mouky., prášek do perníku., 2 lžíce kakaa., lžičku skořice., 2 vejce., 300 g krupicového cukru., veľké jablko., 120 ml oleje., šťávu z 1/2 citrona., 3 lžíce medu., tuk a mouka na plech.,
Poleva: 2 bílky., 200 g moučkového cukru., žluté potravinářské barvivo., cukrové zdobení.,
Oba druhy mouky prosijeme a promícháme s práškem do perníku, kakaem, skořicí a cukrem. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme a promícháme s citronovou šťávou. Do moučné změsi přidáme obě vejce, jablko, med a olej. Vypracujeme těsto. Je -li tuhé, rozředíme ho trochou vody. Těsto vlijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku a vložíme do trouby. Při teplote 170º C pečeme asi 40 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Z vaječných bílků a moučkového cukru vymícháme lesklou polevu. Polovinu z ní obarvíme nažluto. Vychladlý perník pak rozdělíme na jednotlivé řezy. Každý kousek nakonec přelijeme polevou a dozdobíme cukrářským zdobením podle vlastní fantazie. Kostičky necháme v chladu ztuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat