14. července 2016

Ozdobné perníčky na stromeček

Asi 20 kousků – 100 g másla., 10 lžic tekutého medu., 130 g cukru., vejce., ostrouhaná kůra z citronu., 350 g hladké mouky., 1 ½ lžíce kakaa., 4 lžičky hřebíčku., lžička muškátového květu., 1 ½ lžičky zázvoru., ¼ lžičky kardamomu (všechno koření mleté)., ½ lžičky prášku do pečiva., po 75 g oranžátu a citronátu., 75 g moučkového cukru., 2 lžíce pomerančové šťávy., na ozdobu vánoční obrázky
Máslo, med a cukr dáme do středně velké třecí mísy a ušleháme metlou elektrického ručního strojku na sníh do husté pěny. Zapracujeme vejce a ostrouhanou citronovou kůru. Postupně vehněteme do medové hmoty mouku, kakao, skořici, hřebíček, muškátový květ, zázvor, kardamom, prášek do pečiva a jemně posekaný oranžát a citronát. Těsto důkladně prohněteme rukama na lehce pomoučněním vále, až je vláčné. Uválíme kouli, kterou potom přikryjeme nebo zabalíme do průsvitné fólie, al uložíme ji asi na 2 hodiny do chladničky. Předehřejeme troubu asi na 160° C. Těsto vyválíme mezi dvěma listy fólie do plátku silného zhruba 5 mm. Vypichujeme, popřípadě vykrajujeme rádýlkem obdélníčky nebo oválky o délce přibližně 10 cm. Perníčky rozložíme na pečlivě vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečeme na střední liště trouby 20 – 30 minut. Okraje pečiva mají být lehce zhnědlé. Do každého kousku ještě zatepla vypíchneme pletací jehlicí dírku pro stužku. Perníčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Moučkový cukr utřeme dohladka s pomerančovou šťávou, pečivo velmi tence potřeme a přilepíme papírové obrázky s vánoční motivy. Před jídlem obrázky odstraníme.
Příprava cca 40 minut., chlazení cca 2 hodiny., pečení cca 30 minut., kousek asi 190 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat