18. srpna 2016

Adventní kalendář-recept

Připravíme si: 24 kakaových sušenek (popřípadě perníčků)., 225 g moučkového cukru., 1 – 2 lžičky citronové šťávy., menší a větší pestré cukrové perličky., lékořicové bonbony., lentilky., čokoládová srdíčka., gumové medvídky., bonbony z hroznového cukru., šumivé bonbony a další podle chuti., 50 g marcipánové hmoty., červené a modré potravinářské barvivo., cukrovou hmotu na písmo v tubě (možno nahradit různě obarvenými polevami)
24 sušenek položíme na prkénko do tvaru vánočního stromu, z toho tři sušenky tak, aby vytvářeli podstavec. Z 200 g moučkového cukru a tří lžic vody utřeme hustou polevu na zdobení. 1- 2 lžíce z ní dáme do mikrotenového sáčku, kterému ustřihneme růžek. Na 21 sušenek nastříkáme touto tuhou polevu obrysy různě velkých vánočních stromečků. Zbylou polevu smícháme s citronovou šťávou tak, aby se dala roztírat. Vánoční stromečky jí vyplníme a posypeme nebo ozdobíme cukrovými perličkami. Další sušenky pak poklademe podle vlastní fantazie lékořicí, pestrými lentilkami, šumivými bonbony čokoládovými srdíčky, gumovými medvídky a dalšími cukrovinkami. Marcipánovou hmotu uhněteme se lžíci moučkového cukru. Rozválíme na zbylém moučkovém cukru a vykrojíme kometu, andělíčka a Mikuláše zbylou citronovou polevu zčásti obarvíme namodro a zčásti na červeno a figurky jí vymalujeme. Hotovou hmotu na písmo či různě obarvenými plevami nakreslíme na figurky detaily a rovněž čísla na všechny sušenky. Marcipánové figurky nalepíme cukrovou polevou na tři volné sušenky.
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny
Tip: Na figurky si můžeme připravit i nepravý marcipán – smícháme stejné množství moučkového cukru a sušeného mléka a spojíme medem na tužší hmotu. Podle potřeby ředíme trochou vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat