18. srpna 2016

Vánoční stromečky-recept na cukrovi

Na 10 stromečků si připravíme: 400 g hladké mouky., 140 g moučkového cukru., 50 g másla., 2 vejce., 2 lžíce medu., lžíci mletého koření (hřebíček, skořice., nové koření, anýz) lžíci prášku do perníku., tuk na plech., jeřabiny apod. Na ozdobu
Na polevu: 60 g moučkového cukru., bílek., šťávu z ½ citronu
Hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, tekutý med, jedno vejce, koření a prášek do perníku (případně i trochu kakaa).všechny přísady zpracujeme na hladké těsto, které dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo. (V lednici tak vydrží i 3 – 6 měsíců, přísady se rozleží a s těstem se dobře pracuje.) Těsto stejnoměrně rozválíme a vykrajujeme tvary hvězdiček šesti velikosti a malá kolečka. Perníčky klademe na tukem vymazané plechy. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 150° C., plyn stupeň 1) asi 20 – 30 minut. Prvých 5 minut ji neotvíráme. Perníčky ještě horké potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a ihned sejmeme z plechu. Dáme je na rovné prkénko vychladnout, pak se nezkrotí. Moučkový cukr dobře prosijeme jemným sítkem – čím je sítko jemnější, tím se poleva dělá lépe. Do menší misky dáme bílek a citronovou šťávu a za stálého tření postupně přidáváme prosátý moučkový cukr, až směs zbělá a drží se na vypouklé straně vařečky. Z upečených hvězdiček sestavíme stromek – od největší hvězdičky po nejmenší. Aby byl vyšší, dáváme mezi jednotlivé hvězdičky malá kolečka. Slepujeme je bílkovou polevou. Hotové stromečky zdobíme polevou pomocí celofánového kornoutku s ustřihnutou špičkou a necháme zaschnout.
Doba přípravy asi 60 minut stromeček zhruba 2740 kJ / 655 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat