12. srpna 2016

Chlebíček plněný krémem

Asi na 16 kousků si připravíme – 250 g másla či rostlinného tuku., 200 g cukru., sáček vanilkového cukru., 4 vejce., 150 g polohrubé mouky., 100 g solamylu., ½ sáčku prášku do pečiva., nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu., sůl., tuk na vymazání formy., strouhanku na vysypání formy.,
Na máslový krém – 250 g másla., 200 g moučkového cukru., 2 žloutky., 200 g čokolády na vaření., 50 g bílé čokolády., 3 lžíce brusinek., ½ lžičky kakaa., sůl
Změklý tuk, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli ušleháme ručním šlehačem do pěny. Pak postupně přidáme vejce. Mouku, solamyl a prášek do pečiva promícháme, prosijeme na krém a pečlivě zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Formu na chlebíček pečlivě vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou. Formu naplníme těstem, povrch uhladíme a v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) zvolna pečeme asi hodinu. Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Zatím si připravíme máslový krém – do mísy dáme změklé máslo, špetku soli, prosátý moučkový cukr a utřeme do pěny. Pak jeden po druhém opatrně přidáme žloutky. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Za občasného zamíchání necháme zchladnout, potom přidáme do krému a lehce promícháme. Prochladlý chlebíček ostrým nožem dvakrát prořízneme. Spodní část rovnoměrně posypeme brusinkami, přiklopíme středním cílem a ten potřeme přibližně 3 lžícemi čokoládového krému. Zakryjeme vrchním dílem, srovnáme a mírně přitlačíme. Celý povrch moučníku potřeme zbývajícím krémem. Přikládáním lžičky vytvoříme v krému ozdobné důlky. Bílou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle a koláč jí posypeme. Nakonec ještě poprášíme kakaem a odložíme do chladničky, dokud krém neztuhne. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. 
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek asi 2270 kJ / 540 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat