19. srpna 2016

Čokoládovo ořechové hvězdičky

Třené – hnětené těsto: vejce., žloutek., 125 g moučkového cukru., balíček vanilinového cukru., špetka soli., vrchovatá lžička instantní kávy., 60 g čokolády na vaření., asi 225 g mletých lískových ořechů., na špičku nože kypřicího prášku do pečiva.,
Poleva: 50 g prosátého moučkového cukru., bílek., 2 – 3 kapky vody
Vejce, žloutek, cukr, vanilínový cukr, sůl a kávový prášek vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Čokoládu rozlámeme na malé kousky, v menším hrnci ji ve vodní lázni na mírném ohni rozpustíme, rozmícháme dohladka a poté přidáme do vaječné hmoty. Mleté lískové ořechy promícháme s kypřicím práškem do pečiva a 2/3 této směsi zašleháme do těsta při středním stupni šlehání. Zbytek do těsta zapracujeme. Těsto necháme cca 4 hodiny odležet v chladu. Polevu připravíme tak, že z bílku ušleháme tuhý sníh. Postupně přidáváme moučkový cukr, trochu vody aby byla hmota roztíratelná. Těsto na pomoučené pracovní desce vyválíme na asi ½ cm tenkou placku. Vykrajujeme hvězdičky a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Hvězdičky potřeme silnou vrstvou polevy. Polevu necháme vsáknout do těsta a po 10 minutách dáme péci.
Elektrická trouba – cca 140° C (předehřátá)., horkovzdušná trouba – cca 120° C (předehřátá)., plynová trouba stupeň 2 (předehřátá)., doba pečení – každý plech 25 až 30 minut.
Tip: Podle chuti můžeme do polevy přimíchat vrchovatou lžičku prosátého kakaového prášku. Hvězdičky vydrží 3 – 4 týdny.

Žádné komentáře:

Okomentovat