19. srpna 2016

Perničky-recept

Třené – hnětené těsto: 125 g tekutého medu., 200 g cukru krupice., balíček vanilínového cukru., 150 g másla nebo margarínu., 4 lžíce mléka., 3 kapky aroma hořkých mandlí., vrchovatá lžička mleté skořice., 400 g hladké mouky., 100 g škrobové moučky., 2 vrchovaté lžíce kakaa., balíček kypřicího prášku do pečiva.,
Poleva: 200 g prosátého moučkového cukru., 2 – 3 lžíce citrónové šťávy., potravinářské barvivo.,
Med s cukrem, vanilínovým cukrem, máslem nebo margarínem a mlékem pomalu zahříváme, dokud se med a cukr nerozpustí. Hmotu nalijeme do šlehací nádoby a necháme vychladnout. Do téměř vychladlé hmoty zašleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni aroma hořkých mandlí a skořici. Smícháme mouku, škrobovou moučku, kakao a prášek do pečiva, směs prosijeme a 2/3 po částech zašleháme do hmoty šlehačem na středním stupni. Zbytek propracujeme na pracovní desce. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky. Z těsta vyválíme asi ½ cm tenkou placku, vykrajujeme hvězdičky a pokládáme je na plechy vyložené papírem na pečení. Hvězdičky sundáme z plechu a necháme vychladnout. Na polevu utřeme z moučkového cukru a citrónové šťávy hustou hmotu, aby měla správnou konzistenci pro zdobení. Pokud chceme, můžeme přidat potravinářské barvivo. Polevou naplníme zdobící kornout. Vychladlé hvězdičky ozdobíme polevou a necháme sušit.
Elektrická trouba – cca 180 až 200° C (předehřátá)., horkovzdušná trouba – cca 160 až 180° C (předehřátá)., plynová trouba stupeň 3 – 4 (předehřátá)., doba pečení – každý plech 10 až 15 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat