9. srpna 2016

Dia - Tvarohový kolač zdobený jablky a brusinkami

Asi na 16 kousků si připravíme – 300 g jablek., šťávu z citronu., 350 g netučného tvarohu., 3 vejce., 4 lžíce oleje., 80 g ovocného cukru., špetku soli., 300 g hladké mouky., sáček prášku do pečiva., 50 g kompotovaných brusinek pro diabetiky., 25 g meruňkové marmelády., 20 g strouhaného kokosu., pečicí papír
Jablka omyjeme, pomocí kulatého vykrajovače odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Pokape,e je citronovou šťávou. 150 g tvarohu, vejce, olej 40 g cukru a sůl ušleháme do pěny. Smícháme mouku a prášek do pečiva, prosijeme do směsi a promícháme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem. Prsty do ní vtlačíme těsto a okraje vytáhneme asi 4 cm nahoru. U zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků. 200 g tvarohu, 40 g cukru a žloutky utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do pěny. Hmotu rozetřeme na těsto. Povrch poklademe jablkovými kroužky a do jejich středů dáme vždy ½ lžičky brusinek. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200° c., plyn stupeň 3) pečeme asi 30 minut. Necháme vychladnout. Meruňkovou marmeládu opatrně zahřejeme a protřeme sítem. Pečlivě jí potřeme celý povrch koláče a po obvodu ještě posypeme jemně strouhaným kokosem.
Doba přípravy asi hodina (bez doby čekání)., kousek asi 670 kJ / 160 kcal., bílkoviny 6 g., tuk 5 g., uhlovodany 20 g.

Žádné komentáře:

Okomentovat