10. srpna 2016

Jarní sluníčka

150 g másla nebo rostlinného tuku, 130 g moučkového cukru, balíček vanilinového cukru, 3 vejce, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce rumu, 500 g hladké mouky, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, sůl, tuk na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem, přidáme vejce, zakysanou smetanu a rum, promícháme. Do tohoto základu zapracujeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a osolíme. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme na hodinu do chladna odpočinout. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 4 mm silný a větší kulatou formičkou nebo hrnečkem vykrajujeme kolečka. Jejich střed vykrojíme malou kulatou formičkou a ostrým nožem po okrajích nařízneme. Sluníčka můžeme na několika místech paprskovitě naříznout i uvnitř koleček. Kolečka vkládáme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme po obou stranách dozlatova. Horká odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a ještě teplá obalíme v cukru.
Tip – Máte-li rádi skořicovou příchuť, můžete ochutit těsto mletou skořicí, anebo skořicí přidat k cukru na obalení.



Žádné komentáře:

Okomentovat