10. srpna 2016

Velikonoční pletenec

150 g másla nebo rostlinného tuku., 150 g moučkového cukru., 2 balíčky vanilinového cukru., 150 g měkkého tvarohu., 2 vejce., asi dl mléka., 2 lžíce rumu., lžíce citronové šťávy., 500 g hladké mouky., 1 a ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva., asi 100 g směsi rozinek., kandovaného nebo sušeného ovoce a kousků čokolády., tuk na vymazání plechu.,
Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny, přidáme měkký tvaroh a celá vejce, promícháme. Vmícháme mléko, rum, citronovou šťávu a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, kandované či sušené ovoce a kousky čokolády. Dobře vypracované těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme do tvaru válečků, vzájemně je propleteme a spojíme do tvaru věnce. Přeneseme na tukem vymazaný plech a vložíme do předehŕáté trouby. Po krátkém zapečení teplotu zmírníme a pečeme zvolna dozlatova. Hotový pletenec pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou polevou.


Žádné komentáře:

Okomentovat