19. srpna 2016

Ježci z nepečeného těsta

Na přibližně 30 kousků si připravíme : 100 g mletých mandlí., 100 g mletých dětských piškotů., 70 g moučkového cukru., 80 g másla., 3 lžičky kakaového prášku
na ozdobení: 20 g ztuženého pokrmového tuku., 50 g čokolády na vaření., asi 20 loupaných a na nudličky nakrájených mandlí., 2 – 3 lžíce čokoládové rýže
Mleté mandle a dětské piškoty, prosátý cukr s kakaem a nakrájené změklé máslo spolu smícháme a vypracujeme hmotu, kterou dáme přibližně na 40 minut do chladničky., ze ztuhlé směsi děláme kuličky a na jedné straně vytvarujeme čumáček. Do vodní lázně postavíme menší nádobku do které dáme rozehřát tuk a rozlámanou čokoládu. Po rozpuštění polevu vymícháme dohladka a mašlovačkou vymodelované ježky potřeme. Polovinu ježků posypeme čokoládovou rýží, přičemž dáváme pozor a sypeme či obalujeme, ještě než poleva zatuhne, aby se čokoládová rýže dobře na ježka přichytila. Do druhé poloviny po částečném zatuhnutí polevy napícháme nudličky mandlí a dáme na chladné místo ztuhnout. Tento druh cukroví děláme naposledy, protože obsahuje syrové máslo, které by mohlo žluknout.
Doba přípravy 40 minut., kousek asi 705 kJ / 170 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat