19. srpna 2016

Linecké bačkorky

Na přibližně 20 kousků si připravíme : 250 g hladké mouky., 50 g moučkového cukru., 120 g másla nebo rostlinného tuku., žloutek., kůru ze ¼ citronu., tuk na vymazání plechu
na sněhové bambulky: bílek., 60 g jemného krupicového cukru., tmavou čokoládovou polevu
Na tužší papír si předkreslíme tvar bačkorky a vystřihneme ji. Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme rozsekaný změklý tuk, žloutek, strouhanou kůru z dobře omytého citronu, vše nožem promícháme a rukama zpracujeme na hladké těsto, které dáme v nádobě s poklicí do chladu na 20 minut odpočinout. Pečicí plechy lehce vymažeme tukem. Těsto rozválím - nejlépe mezi dvěma mikrotenovými fóliemi - na plát o síle 4 mm pomocí rádélka vykrájíme tvary bačkorek, dáme na plech a vložíme do trouby (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). Teplotu ihned zmírníme na 160° C a cukroví pečeme do světlerůžova. Po upečení a částečném zchladnutí dáme pečivo na rovnou podložku, aby se nezkroutilo. Sněhové bambulky (40 kousků) si připravíme takto: šleháme vaječný bílek a do hmoty posupně přidáváme cukr, až je sníh hustý a zůstává na metle. Plech vložíme pečicím papírem ušlehanou bílkovou hmotu dáme ihned do sáčku s trubičkou a na papír stříkáme malé kuličky. „Sušíme“ je při mírné teplotě (asi 50° C) zhruba 15 minut. Cukroví dohotovujeme tak, že sáček s čokoládovou polevou vložíme asi na 5 minut do teplé vody. Když je poleva rozpuštěná, odstřihneme kousek růžku, ale míně než je na sáčku naznačeno a podle vlastní fantazie cukroví ozdobíme. Na závěr čokoládovou polevou přilepíme sněhové bambulky.
Doba přípravy 45 minut., kousek asi 550 kJ / 130 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat