19. srpna 2016

Máslové kulichy

Na přibližně 30 kousků si připravíme : 240 g hladké mouky., 70 g moučkového cukru., 140 g másla., žloutek., tuk na vymazání plechu., fólii
na krém a ozdobení: 150 g másla., 100 g moučkového cukru., žloutek., 2 lžíce kakaového prášku., 30 lentilek
Na karton si nakreslíme tvar kulichu a vystřihneme jej. Poslouží nám jako šablona. Do prosáté mouky s cukrem přidáme rozsekané změklé máslo, žloutek, nožem vše smícháme a rukama vypracujeme hladké těsto, které dáme do nádoby s poklicí poklicí odpočinout na 20 minut do chladu. Plech lehce vymažeme tukem. Těsto rozválíme mezi dvěma mikrotenovými fóliemi na placku o síle 4 mm, rádélkem vykrájíme tvary čepiček (kulichů), dáme je na plech, vložíme do trouby (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3), teplotu ihned zmírníme na 160°C a cukroví upečeme do slabě růžova. Po částečném vychladnutí je přendáme na rovnou podložku. Pečivo zdobíme až den před svátky, aby máslový krém nežlukl. Cukr a kakao si prosijeme – každé do zvláštní misky. Na krém třeme změklé máslo s prosátým cukrem a žloutkem dohladka, nakonec do krému přidáme kakaový prášek, zamícháme a dáme vychladit do ledničky. Krémem pak naplníme sáček s ozdobnou trubičkou a pečené čepičky ozdobíme. Místo bambulky dáme na každou lentilku.
Doba přípravy 45 minut., kousek asi 650 kJ / 155 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat