19. srpna 2016

Křehké knoflíky-recept na cukrovi

Na přibližně 30 kousků si připravíme : 300 g hladké mouky., 150 g másla nebo rostlinného tuku., 80 g moučkového cukru., 2 žloutky., lžíci kakaového prášku., 1 – 2 lžičky mléka (dle potřeby)., tuk na vymazání plechu a fólii
na náplň a ozdobení: čokoládovou polevu tmavou., čokoládovou polevu bílou., 5 lžic rybízové zavařeniny
Mouku a cukr prosijeme, pak přidáme změklý tuk, žloutky, mléko a nožem zpracujeme těsto. Rozdělíme je na polovinu, nejprve rukama prohněteme světlé těsto a dáme mezi dva talíře. Ke zbytku prosijeme kakao a uděláme tmavé těsto, které vložíme do nádoby s poklicí a necháme 20 minut v chladu. Plechy potřeme tukem. Ze světlého i tmavého těsta rozválíme placky o síle 3 mm (nejlépe mezi mikrotenovou fólií) , ze kterých vykrájíme tvořítkem kolečka (o průměru 3 – 3,5 cm). Dáme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200° C, ihned teplotu zmírníme na 160° C a pečeme dorůžova. Upečená kolečka dáme na rovnou podložku. Zchladlá světlá kolečka zdobíme tmavou čokoládovou polevou a tmavá kolečka pak bílou. Spodní neozdobená kolečka potřeme zavařeninou a přiklopíme je ozdobnými kolečky.
Doba přípravy 50 minut., kousek asi 405 kJ / 90 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat